سفارش تبلیغ
صبا ویژن

shelter

نظر

سرگیجه در حالت کلی به معنی سبکی سر و عدم توانایی در کنترل تعادل شناخته می‌شود اما در حقیقت کمی با این دو واژه اختلاف معنایی دارد. سرگیجه از علل متعددی از جمله مشکلات مغزی، مشکلات اعصاب، مشکلات روانی، مشکلات قلبی و عروقی و بسیاری موارد دیگر منشأ می‌گیرد. یکی از بزرگ‌ترین و شایع‌ترین علل شکل‌گیری سرگیجه، مشکلات دهلیزی و سیستم تعادلی گوش است که با روش‌های نوین فیزیوتراپی قابل‌درمان است. در این مقاله می‌خواهیم در مورد درمان سرگیجه با فیزیوتراپی و انواع سرگیجه صحبت کنیم، پس با ما همراه باشید.

سرگیجه چیست؟

سرگیجه در زندگی انسان‌های امروزی واژه‌ای است پر از معنی و مفهوم برای توصیف حالات مختلف روحی و روانی. همواره در برخورد با این جمله که (سرگیجه دارم یا سرم گیج می‌رود)، طیف وسیعی از احساسات انسانی جلوی چشمان ما مرور می‌شود، از جمله احساس ضعف، احساس ترس، احساس فشارهای جسمی یا روحی روانی، احساس گیجی، احساس تاری و سیاهی دید و احساس ناپایداری و عدم تعادل و ده‌ها احساس انسانی دیگر.

پزشکان برای پیدا کردن علت سرگیجه معمولاً کار دشواری دارند، زیرا سرگیجه می‌تواند از عوامل بسیار زیادی سرمنشأ گرفته و به‌وجود بیاید. سرگیجه معمولاً مشکلی نیست که افراد به‌خاطر آن به پزشک مراجعه کنند؛ اما اگر سرگیجه در تعداد بالا و به‌طور تکرارشونده اتفاق بیفتد، باید به پزشک مراجعه کرده و علت آن را جویا شویم تا هرچه سریع‌تر انواع روش‌های درمان مانند درمان سرگیجه با فیزیوتراپی انجام شود. نباید مراجعه به پزشک و مصرف داروهای تجویزی را دست‌کم بگیریم، چرا که هر مشکل و بیماری نیاز به درمان خاص خودش را داد، مانند درمان فیزیوتراپی برای سرگیجه یا انواع دارو ام اس.

علائم کلی و شناخته‌شده سرگیجه

علائم کلی و شناخته‌شده سرگیجه

افراد مختلف سرگیجه را در قالب احساسات مختلفی تجربه کرده و با ادبیات مختلفی آن را تشریح می‌کنند. برخی از این احساسات به شرح زیر است:

  • حس کاذب حرکت یا چرخش (شما ثابت هستید و جهان گرد شما در حال چرخیدن است)
  • احساس ضعف یا احساس سبکی سر
  • از دست دادن تعادل
  • احساس شناوری یا بی‌قراری
  • عدم توانایی در راه رفتن، ایستادن و تکان دادن سر
  • حالت تهوع و سیاهی چشم به‌طوری‌که مجبور به نشستن یا درازکشیدن داشته باشید
  • سردرد ناگهانی و شدید
  • درد قفسه سینه
  • سختی در تنفس
  • بی‌حسی و یا فلج‌شدن موقت پاها و بازوها
  • خستگی
  • دوبینی و سیاه‌بینی
  • ضربان قلب سریع و نامنظم
  • عدم توانایی برقراری مکالمه و تلفظ صحیح کلمات
  • استفراغ مداوم
  • تشنج
  • تغییر ناگهانی در شنوایی (اصطلاحاً فرورفتن و سنگین شدن ناگهانی و ادامه‌دار گوش)
  • بی‌حسی عضلات صورت

درمان سرگیجه با فیزیوتراپی یکی از راه‌های درمانی عالی برای انواع سرگیجه است! بله اگر پزشک معالج منشأ اصلی سرگیجه را ساختار مارپیچ گوش داخلی و شاخه دهلیزی عصب هشتم تشخیص دهد که وظیفه حفظ تعادل بدن را برعهده دارد، فیزیوتراپی سرگیجه آغاز می‌شود که بسیار هم مؤثر است. برای اطلاع از آخرین قیمت دستگاه فیزیوتراپی خانگی به وب‌سایت شرکت معتبر برجیس سر بزنید.

آیا درمان سرگیجه با فیزیوتراپی ممکن است؟

همان‌طور که اشاره شد، تشخیص نوع سرگیجه با توجه به علل متعددی که دارد کاری دشوار است. گاهی برای تشخیص علت و سرمنشأ سرگیجه باید مراحل درمانی و مختلفی را از سر بگذرانیم. حتی ممکن است پزشکان مختلف با رؤیت علائم مشابه و یکسان، علل مختلفی را به‌عنوان علت اصلی سرگیجه تشخیص دهند.

اگر منشأ سرگیجه‌های شما مشکلات گوش باشد، پزشکان به‌عنوان اولین راه درمانی به‌سراغ درمان سرگیجه با فیزیوتراپی می‌روند. شرکت تجهیزات پزشکی برجیس یکی از خوشنام‌ترین شرکت‌های داخلی است که سابقه‌ای درخشان در طراحی و تولید انواع دستگاه‌های فیزیوتراپی در داخل ایران دارد.

فیزیوتراپی سرگیجه روی توان‌بخشی تمرکز داشته و پروسه آن شامل انجام تست‌های منظم و متناوب در یک دوره درمانی مشخص 4 تا 6 هفته‌ای است. درمان سرگیجه با فیزیوتراپی که به آن وستیبولار نیز می‌گویند، یکی از بهترین و کم‌خطرترین راه‌های درمان این نوع سرگیجه است که هیچ عارضه‌ای در بدن نداشته و کاملاً غیرتهاجمی است.

روش‌های فیزیوتراپی سرگیجه شامل مراحل خوگیری، جبران کمبودها، تمرینات حفظ تعادل، آموزش و نگهداری است ک در ادامه موردبررسی قرار خواهند گرفت.

درمان سرگیجه با فیزیوتراپی، انواع روش‌های فیزیوتراپی سرگیجه

درمان سرگیجه با فیزیوتراپی، انواع روش‌های فیزیوتراپی سرگیجه

  • خوگیری: در اوایل ابتلا انسان به این بیماری، بدن با شرایط به‌وجودآمده کاملاً بیگانه است و در برابر تغییرات از خود واکنش نشان می‌دهد. واکنش بدن به حالت سرگیجه نوعی حساسیت ایجاد می‌کند که نتیجه آن افزایش شدت و تعداد اتفاق افتادن این مشکل است. هدف از تمرینات خوگیری در فیزیوتراپی سرگیجه، شبیه‌سازی شرایطی است که سرگیجه در آن رخ می‌دهد و تکرار این کار منجر به خوگرفتن بدن با این حالت و کاهش تدریجی علائم است.
  • جبران کمبودها: اطلاعات حرکتی موردنیاز بدن برای مکان‌یابی، شروع‌به حرکت، داشتن تعادل در حرکت و حفظ ادامه حرکت از طریق اندام‌های مختلفی جمع‌آوری و به سیستم عصبی مرکزی (مغز و نخاع) منتقل می‌شود. در این روش از فیزیوتراپی سرگیجه همان‌طور که از نامش پیدا است، پزشک سعی در پوشش دادن اختلال کارکرد سیستم گوش، با اندام‌های دیگری مانند چشم، مفاصل حرکتی پاها و نواحی مختلف مغز دارد
  • تمرینات حفظ تعادل: در این مرحله از فیزیوتراپی سرگیجه، با تمرین دادن پاها و انجام مداوم حرکات حفظ تعادل، الگوی حرکتی کم‌کم و به‌تدریج به حالت نرمال و اولیه خود نزدیک و نزدیک‌تر می‌شود
  • آموزش: در این مرحله از فیزیوتراپی سرگیجه، پزشک معالج سعی در تصحیح سبک اشتباه زندگی بیمار دارد. برخی از علل ساده و ابتدائی شکل‌گرفتن سرگیجه، انجام دادن حرکات ساده روزمره به سبک اشتباه است، مانند عادت به‌خواب‌رفتن، عادت راه رفتن و عادت برخواستن از زمین
  • نگهداری: به‌عنوان مرحله آخر فیزیوتراپی سرگیجه، پزشک تا زمانی که بیماری شدت داشته و بهبودی نسبی حاصل نشده باشد، مراحل بالا را به‌صورت مقطعی یا متناوب تکرار کرده و سعی می‌کند سرگیجه‌های بیمار را مهار کند

نتایج درمان سرگیجه با فیزیوتراپی

روش درمان سرگیجه با فیزیوتراپی درست به‌مانند درمان کم تهاجمی پارگی دیسک کمر با اوزون، یک روش جدید در علم پزشکی محسوب می‌شود. وستیبولار با سابقه‌ای حدوداً 15 ساله توانسته کمک‌های مؤثری به بیماران در راه غلبه بر حس سرگیجه داشته باشد. پژوهش‌ها و داده‌های آماری نشان می‌دهد بیمارانی که تحت فیزیوتراپی سرگیجه قرار گرفته‌اند، کنترل بیشتری روی حفظ تعادل خود داشته و موفقیت بیشتری در انجام کارهای روزمره خود دارند.

مطالعات انجام‌شده تأثیر مثبت فیزیوتراپی سرگیجه در زمینه کاهش سبکی سر، کاهش سرگیجه، عملکرد بهتر حرکتی، افزایش تعادل و کاهش خطر زمین‌خوردن را تأیید می‌کنند. این روش همچنین می‌تواند در منزل و با استفاده از یک دستگاه فیزیوتراپی مناسب انجام شود که برای بیمارانی که نمی‌توانند به‌طور منظم فاصله محل زندگی تا کلینیک را بپیمایند بسیار گزینه مناسبی است.

 

سخن پایانی

سرگیجه از نظر منشأ عصبی به 2 دسته سرگیجه محیطی (سیستم حفظ تعادل بدن توسط گوش) و سرگیجه مرکزی (مغز، مخچه و چشم) دسته‌بندی می‌شود. در صورتی که سرگیجه از نوع ضایعه محیطی باشد، با درمان سرگیجه با فیزیوتراپی در یک مرکز فیزیوتراپی خوب، یا کاملاً درمان شده یا بهبود خواهد یافت.

منبع